Suomalaiset menestyivät EM-kisoissa, Ilari Muhonen purjehti Euroopan mestariksi

25.07.2019

Ilari Muhonen Espoon Pursiseurasta (EPS) vei Euroopan mestaruuden viikonloppuna päättyneissä nuorten EM-kisoissa Tanskan Faaborgissa. Muhonen voitti kultaa sekä yleisessä että U17-sarjassa, ja seuratoveri Daniel Kario purjehti pronssille U17-sarjassa. Lisäksi koko Suomen joukkue menestyi erinomaisesti. Viisi purjehtijaa oli kymmenen parhaan joukossa ja kaikki yhdeksän suomalaispurjehtijaa mahtui 20 parhaan joukkoon sekä naisten että miesten sarjoissa. Miesten sarjassa kilpaili yhteensä 68 purjehtijaa ja naisten sarjassa 44. Vuonna 2002 ja sitä myöhemmin syntyneiden miesten (U17) sarjassa suomalaiset dominoivat ottamalla kuusi sijaa kymmenen parhaan joukosta.

Kisajärjestelyt toimivat hyvin myös haastavien kelien aikana. Reippaista tuulistaan tunnetussa Faaborgissa sääolosuhteet vaihtelivat ja monena päivänä tuuli oli kevyttä ja vahvasti shiftaavaa 2-4 m/s. Kisojen ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä saatiin enemmän vauhtia veneisiin tuulen puhaltaessa 5-6 m/s.

"Meillä oli nuori ja kovakuntoinen tiimi, ja vaikka odotimme kovempiakin tuulia, olosuhteet eivät suomalaispurjehtijoita pysäyttäneet vaan jokainen pääsi vuorollaan loistamaan. Välillä oli vaikeuksia niin oikukkaiden tuulien kuin protestikäsittelyidenkin takia, mutta näistäkin noustiin ja kisojen viimeisessä lähdössä tuli kirkas kaksoisvoitto Suomelle. Koko tiimi ansaitsee kehuja", Suomen joukkueen valmentaja Harri Kokkototeaa tyytyväisenä.

"Tämä on trimmi- ja taktiikkaluentojen sekä aktiivisen harjoittelun tulosta. Viime vuonna suuri osa suomalaisjoukkueesta liikkui 50. sijan paikkeilla ja nyt he ovat nousseet kärkeen. Taktisesti suomalaiset ja belgialaiset purjehtivat näissä vaikeissa ja haastavissa olosuhteissa kaikkein viisaimmin.Belgiassa on panostettu Ejolla-luokkaan ja edustusjoukkueen valmentajaksi on palkattu puolalainen olympiapurjehtija Weronika Glinkiewicz-Madej."

Suomessakin monet seurat kannustavat junioreitaan purjehtimaan Ejollaa Optimisti- ja/tai Zoom8-luokan jälkeen osana kehityspolkua. Meillä on tällä hetkellä noin 25-30 aktiivista Ejolla-purjehtijaa ja kotimaan ranking-sarjan lisäksi kisakokemusta haetaan myös ulkomailta sekä arvokisoista että mm. Ruotsista, jossa taso on kova.

"Tämä kertoo siitä, että panostuksemme Ejolla-purjehdukseen yhtenä jatkoluokkana kantaa hedelmää. Vaikka Ejolla ei ole olympialuokka, se on sekä monipuolista tekniikkaa ja taktiikkaa että hyvää fysiikkaa vaativa vene, joka antaa erinomaisen pohjan niin yksin- kuin kaksinpurjehdittaviin luokkiin. Monet suomalaiset huippupurjehtijat kuten Oskari Muhonen, Sari Multala ja olympiavoittajat Thomas Johanson ja Jyrki Järvi ovat kaikki purjehtineet Ejollaa ennen siirtymistään muihin luokkiin", Suomen Ejolla-liiton puheenjohtaja Risto Saarni kertoo.

Nuorten EM-kisat purjehdittiin Tanskan Faaborgissa 16.-20.7.2019. Suomalaisia Ejolla-purjehtijoita nähdään myös heinä-elokuun vaihteen MM-kisoissa Espanjassa sekä PM-kisoissa Norjassa.

Suomalaispurjehtijoiden sijoitukset:

Miesten sarja:

1. Ilari Muhonen, EPS

5. Daniel Kario, EPS

7. Lucas Hoviniemi, EPS

8. Axel Laine, EPS

9. Tommy Stenius, HSK

11. Hannu Kario, EPS

13. Julius Donner, EMK

19. Aleksi Saarni, HSK

Kilpailevia veneitä yhteensä 68

Naisten sarja:

12. Viivi Moisio, EMK

Kilpailevia veneitä yhteensä 44

Linkki koko tuloslistaan:

Pojat: https://www.faaborg2019.eu/wp-content/uploads/2019/07/Finale-Result-Youth-2019-Male.pdf?fbclid=IwAR0ruHPt1945r9qM3vmJSdbZJIdpQ5uwFncLhWICaQTsXoSzU6zxBjFNi30

Tytöt: https://www.faaborg2019.eu/wp-content/uploads/2019/07/Final-Result-Youth-2019-Female.pdf?fbclid=IwAR2hDM9dfMoYkQJeSyJKLdJB3mUvHKZDc19M97Xc7Tsf0BlTxvwxm6GDbXM


Lisää kuvia kisojen viralliselta valokuvaajalta >>