Ilari Muhonen voitti junioreiden Euroopan mestaruuden Italiassa

25.09.2020

Suomen E-jollapurjehtijat purjehtivat vahvasti nuorten Euroopan mestaruuskilpailuissa Italian Garda-järvellä. Ilari Muhonen voitti junioreiden (U18) EM-kultaa miesten sarjassa ja Saara Kuisma sijoittui hienosti neljänneksi naisten kokonaiskilpailussa (U20). Suomen menestystä täydensivät junioreiden sarjassa Axel Laineen neljäs sija miehissä ja Viivi Moision viides sija naisissa.

Europe Class -luokan EM-kilpailut purjehdittiin 8.-14.7.2018 Italian Arcossa Garda-järvellä. Kilpailussa purjehdittiin kahdeksan onnistunutta lähtöä, minkä lisäksi muutama lähtö jouduttiin keskeyttämään voimakkaasti kääntyilevän tuulen ja ukkosen vuoksi. Tuuliolosuhteiltaan kuusi päivää kestänyt kilpailu oli Garda-järvelle tyypillinen: tuuli vaihteli 2-3 m/s aina 10 m/s asti, ollen tyypillisimmillään 7 m/s.

Ilari Muhonen (15 v.) aloitti kilpailun vahvasti voittamalla ensimmäisen startin ja johti lähes koko viikon junioreiden sarjaa (U18). Naisten puolella Saara Kuisma (18 v.) purjehti tasaisesti ja pysytteli koko kilpailun ajan viiden parhaan joukossa. Viimeiseen päivään lähdettäessä Ilari Muhonen oli junioreissa toisena ja Saara Kuisma kokonaiskilpailun neljäntenä hyvissä asemissa mitalitaistoja ajatellen. Viimeisenä päivänä oli tarkoitus purjehtia kolme lähtöä, mutta sateen alkamisen ja tuulen loppumisen vuoksi ehdittiin purjehtia vain kilpailun kahdeksas lähtö ja yhdeksäs lähtö jouduttiin keskeyttämään ensimmäiselle alamerkille.

Ilari Muhonen varmisti Euroopan mestaruuden kahdeksannen lähdön viitossijallaan ja myös keskeytetyssä lähdössä hän oli hyvissä asemissa kärkijoukossa. - Kisasta jäi hyvä fiilis, kommentoi tuore junioreiden Euroopan mestari heti kilpailun jälkeen. - Tavoitteeni oli kirkastaa viime vuoden hopea kultaiseksi ja onnistuin siinä. Oli kaiken kaikkiaan ihan hyvä kisa, hän totesi hymyillen.

Myös Saara Kuisma onnistui kahdeksannessa lähdössä sijoittuen siinä toiseksi ja oli hyvissä asemissa myös keskeytetyssä lähdössä. Lopputuloksissa naisten EM-pronssi jäi harmittavasti kahden pisteen päähän. - Mielestäni lähdöt ja taktiikka onnistuivat todella hyvin, paikoittainen kova keli olisi kuitenkin vaatinut kovempaa kuntoa mitalisijoihin, kommentoi Saara Kuisma omaa suoritustaan.

Miesten sarjassa oli mukana 61 purjehtijaa ja naisten sarjassa 35. Suomen joukkueessa purjehtivat miehissä Ilari Muhonen (EPS), Axel Laine (EPS), Tommy Stenius (HSK), Hannu Kario (EPS), Lucas Hoviniemi (EPS), Tatu Kortelainen (TP) ja Julius Donner (EMK) sekä naisissa Saara Kuisma (TP) ja Viivi Moisio (EMK). Valmentajana toimi Harri Kokko.